Årsmelding 2022

Nysgjerrig på hva Møllaren Frivilligsentral egentlig driver med?

Innledning

Året 2022 var Frivilligsentralens tjuende driftsår. Årsmeldingen viser at aktiviteten ved sentralen har vært relativt høy med faste aktiviteter som zumba, yoga, fritidstilbud for elever på 5-7 trinn, folkeverksted, klatring, sykkelverksted, bruktbutikk, besøksvenn i tillegg til sykkel - og Møhlenprisdag, TV-aksjonen, Halloween, juleverksted og julelunsj. Etter to år hvor mange hadde mistet sine fritidstilbud og hvor frivilligsentralen ikke på samme måte som tidligere kunne legge til rette for gode lavterskel møteplasser i nærområdet, var vi glade da vi i februar endelig kom i gang med to nye etterspurte aktiviteter; zumba og fritidstilbud for elever på 5-7 trinn. Begge deler ble godt besøkt og heldigvis har vi kunne fortsette med zumbaen gjennom hele året, mens fritidstilbudet var et prøveprosjekt som ble erstattet med et større drevet frem av Møhlenpris skole og SK Djerv; Leksehjelp, idrett og mat  (LIM). 

Videre var 2022 Frivillighetens år noe Møllaren var med på å markere både gjennom organiseringen av en unik sykkeltur som Norges Frivilligsentraler hadde tatt initiativ til å gjennomføre på landsbasis hvilket Bergens frivilligsentraler gjennomførte i juni, samt sammen med andre lag og foreninger i september på både Møhlenprisdag og på Torgallmenningen. 

Det har altså blitt lagt ned mye allsidig frivillig arbeid for Frivilligsentralen og nærmiljøet i 2022 også hvor antall frivilligtimer for sentralens aktiviteter utgjør i løpet av året ca 3000 timer, mens antall besøkende ved sentralen anslås å være ca 6000. Foruten mange fine aktiviteter som dyktige og engasjerte frivillige muliggjør og tar ansvar for, ble det nedlagt grundig politisk arbeid gjennom året for å få til en økning i driftsmidlene til de ideelle frivilligsentralene i Bergen ettersom det ikke hadde vært en økning på flere år noe som førte til bekymring. Derfor var det svært gledelig at byen politikerne var lyttende og tok dette på alvor, noe som førte til at byens sentraler ble sikret nødvendige driftsmidler i årene som kommer. Møllaren Frivilligsentral ble også omorganisert i januar 2022 fra å være et samvirke til å bli en forening.

Hovedmålsetning

Møllaren Frivilligsentral har som formål å styrke og fremme den frivillige innsatsen i nærområdet samt være en tilrettelegger for gode møteplasser som drives ut fra lokale forutsetninger og behov. Samtidig er sentralen et bindeledd mellom frivillige ildsjeler, lag/foreninger og det offentlige. Frivilligsentralen er åpen for alle, og jobber for å inkludere alle som har lyst til å delta i ulike former for frivillig arbeid. Aktivitetene våre utvikles av menneskene som er tilknyttet sentralen. Medvirkning i våre tiltak er essensielt. Frivilligsentralen er videre en tilrettelegger for læring hos enkeltpersoner og grupper samt en trygg og inkluderende møteplass.

Organisering og medlemmer

Møllaren Frivilligsentral ble omorganisert i januar 2022 fra å være et samvirke til å bli en forening. Bakgrunn for å oppløse Møllaren Frivilligsentral som samvirke startet med at vi ønsket å revidere vedtektene. I den forbindelse ble det påpekt at det kunne være nyttig å samtidig endre på organisasjonsform da sentralen organisert som et samvirke ikke kan registreres i Frivilligregisteret hvilket betyr at sentralen verken kunne søke om momsfritak eller kvalifisere til å søke andre diverse økonomiske ordninger. Både egenkapital, eiendeler og utestående fordringer ble videreført til den nye organisasjonen (foreningen) slik at det ble regnskapsmessig kontinuitet.

Møllaren frivilligsentral har et ikke-kommersielt formål og er livssyns- og partipolitisk nøytral. Alle som er registrerte som frivillige hos Møllaren frivilligsentral kvalifiserer til medlemskap i Møllaren frivilligsentral og har stemmerett ved årsmøtet som er Frivilligsentralens øverste organ. 

Styret fra 2021 var fra 18 januar fungerende som interimstyre frem til nytt styre ble valgt på årsmøtet 3 mai 2022 med Ida Fauskanger som styreleder, styremedlem Sucdi Hassan Maxamud, Hilde Holdhus, Kristin Svartveit og Vigleik Mathisen samt varamedlem Bjørn Helge Gundersen, Johannes Eidem og Liz Eva Tøllefsen. Daglig leder Anne-Lene Rasmussen er ansatt i en 100 % stilling. Sentralen leier kontorlokale av Bergenhus og Årstad kulturkontor på Vitalitetsenteret, Wolffs gate 12, Bergen sentrum. Det har ikke forekommet skader eller ulykker på arbeidsplassen.

Praksisplass

Frivilligsentralen var praksisplass for for til sammen 27 studenter og elever fra Høyskolen samt Rothaugen skole og Åsane vgs som studerer Innsats for andre. Noen var i bruktbutikken og laget vafler og tok i mot kunder, mens andre var på Teatergaten kafe på Engensenteret samt som tur- og besøksvenner på Johannessenteret. Vi hadde også en kandidat fra A2G på arbeidsutprøving i bruktbutikken i begynnelsen av året.

Politisk arbeid

Høsten 2021 tok Møllaren Frivilligsentral initiativ til å samle frivilligsentralene i Bergen og jobbe politisk for å få til en økning i driftsmidler til byens åtte ideelle sentraler. Bakgrunnen var at det ikke hadde vært en økning i driftsmidler på mange år noe som medførte at det ikke var mulig å følge en normal lønnsutvikling hvilket etterhvert ville kunne gjøre det krevende å fortsette driften av frivilligsentralene på lengre sikt. 

Med ny forskrift for frivilligsentralene som trådte i kraft i august 2022, ble det også satt et krav til at frivilligsentralene sikret minst 40 % lokal finansiering til drift for å kunne utløse 60 % i driftsmidler fra staten som skal dekke en ansatt i 100% stilling samt øvrig drift. Frivilligsentralene var svært glad for den nye forskriften ettersom ingen av de ideelle sentralene oppnådde dette kravet. Det var derfor viktig at politikerne og Bergen Kommune tok dette på alvor. 

Saken ble våren 2022 presentert ovenfor daværende Byrådsleder, Beate Husa og senere ny byrådsleder Katrine Nødtvedt. Etter å ha deltatt på politiske utvalg på høsten og vært i dialog med gruppelederne i både AP, SV, SP, Rødt, KrF, Venstre og Høyre, er vi glade for at vi til slutt fikk politisk gjennomslag fra samtlige partier og fikk den økningen vi ba om.

Frivillighetens år og sykkelturen 2022

2022 var Frivillighetens år og i den forbindelse initierte Norges Frivilligsentraler i samarbeid med andre organisasjoner til en unik sykkeltur gjennom hele landet for å synliggjøre og feire mangfoldet, gode møteplasser og frivilligheten. Turen kickstartet på Nordkapp i mai og 27 juni var det Bergens frivilligsentraler som organiserte og la til rette for en nydelig sykkeldag for å markere frivillighetens år. Turen startet på Nesttun hvor 6 syklister satt av gårde med totalt 12 passasjerer i alderen 10-80 år og syklet strekningen langs den gamle os-banen ned til Langegården på Fjøsanger hvor det ble tatt en liten pause i flotte omgivelser, før turen gikk videre til Solheim Alderspensjonat. Der ble vi møtt av både buekorps, visekor, vafler, kaffe og spennende grafitti-innslag. På sjarmøretappen inn til Torgallmenningen var det både nye syklister og passasjerer, blant annet Byråd for Helse og Omsorg Ruth Grung og Samuel Massie sammen med bestefaren, som også holdt appell da vi kom til byn. Tilbakemeldingene fra frivillige, passasjerer og andre involverte var at det hadde vært en veldig fin markering som de satt stor pris på. Sykkelturen ble avsluttet på Arendalsuka i august

Frivillige, aktiviteter og arrangementer:

Pop-Up-Bruktbutikk: Det har vært mange som har benyttet seg av butikken gjennom året og det har vært mye klær i omløp. Det er betydningsfullt for miljøet og ikke minst for mange barnefamilier og andre både på Møhlenpris og Bergen for øvrig som bruker butikken jevnlig hvor det er et stort utvalg med klær til både barn og voksne som koster mellom 10-50 kr i tillegg til at vi har en generøs gratiskrok.

Zumba: Denne populære aktiviteten har vært etterspurt på frivilligsentralen de siste årene og i februar 2022 når samfunnet åpnet mer opp igjen, fikk vi endelig startet opp med en dyktig instruktør som også har god erfaring med deltakere som har med seg barn på timene av ulike grunner. Det var viktig for nå ut til flest mulig og gjøre terskelen for å delta lavere.  Tilbakemeldingene generelt er at aktiviteten er fin fordi den gir en opplevelse av samhold samtidig som det er en fin mulighet til å bli bedre kjent med andre i nærområdet som man kanskje ikke ville ha blitt kjent med ellers. 

Fritidstilbud 5-7 trinn: I februar 2022 starter vi et fritidstilbud for elever på Møhlenpris skole. Det startet som et prøveprosjekt på tre uker, men ble utvidet frem til sommerferien ettersom praksisstudenter fra Høyskolen kunne bli med og bidra inn i tilbudet. Podkast, rokk & håndtein, keramikk, brettspill og henging. 

Lørdagsklatring: Klatringen ble gjenopptatt etter påske da veggen var ferdig oppgradert. Tilbudet er annenhver lørdag og er veldig populært blant barnefamilier. 

Sykkelverksted: Sykkelverkstedet har vært godt besøkt fra april-oktober. På våren var det åpent en gang i uken, men på høsten reduserte vi det til en gang i måneden.

Studio Møllaren: Et samarbeidsprosjekt med Historietorget og Memoar som tok initiativ til et intervjustudio hvor vi skal få frem gode historier fra livet på Møhlenpris opp gjennom årene. 

Folkeverksted: Dette er et lavterskel verksted hvor besøkende kan både karde og spinne garn med både tradisjonelle og elektroniske rokker (eller med håndtein selvfølgelig) samt sy eller strikke. Frivillige setter frem utstyr og kan hjelpe deg med å komme i gang. 

Kvinnegruppe: Somalisk kvinnerforening startet i februar en møteplass på Aktivitetshuset hvor de spiser lunsj sammen, syr, strikker og prater. Mange er interessert i å praktisere norsk noe som våre praksisstudenter har bistått med. 

Sykkel- og plantedag: FAU inviterte til samarbeid og ønsket at frivilligsentralen skulle arrangere sykkelverksted denne dagen. I utgangspunktet var det to frivillige som skulle holde sykkelverkstedet, men det viste seg å være så godt besøkt at to andre frivillige med gode sykkelkunnskaper også steppet inn. Tilbakemeldingene var gode at det ble vel reparert rundt 30-50 sykler.

Møhlenprisdag: 11 september markerte lokale lag og foreninger på Møhlenpris og Sydnes frivillighetens år 2022 med både buekorps og musikkorps, zumba, matbod, forteller-vandring, vafler & kake og mye mer. Ikke minst kjørte  trikken gratis hele dagen noe som også var veldig populært. Målet med dagen var å nå ut til enda flere med informasjon om de gode tilbudene våre for både barn & voksne samtidig som det blir en fin familiedag. 

Bergen for Ukraina i Grieghallen: Bergen kommune inviterte alle ukrainerne som er kommet til Bergen etter den russiske invasjonen. Frivilligsentralen deltok med stand og informasjonsbrosjyrer. Mange var særlig interessert i å høre om og delta på tilbudet om yoga og zumba. 

Frivillighetstorg på Torgallmenningen: I September inviterte kommunen i samarbeid med organisasjonslivet i Bergen til et Frivilligtorg hvor organisasjonene fikk anledning til å markere seg og vise frem deres bredde av tilbud til besøkende. En fin dag med gode samtaler, underholdning og engasjerende appeller. 

TV-aksjonen: Årets TV-aksjon gikk til Leger uten Grenser og deres arbeid med å for å gi livreddende helsehjelp og medisiner til mennesker som trenger det mest. Vi hadde i utgangspunktet full bøssebærerdekning, men opplevde noe frafall på dagen. Det var syv frivillige som ble med på aksjonsdagen og utleverte bøsser og annet materiell samt kake og kaffe når de kom tilbake - i tillegg til at noen også ble med som bøssebærer for å dekke alle rodene .

Omsøm og reparasjonsverksted: Frivilligsentralen var med på Gjenbruksuken i november og inviterte til  sy, hekle- og reparasjons workshop hvor besøkende blant annet kunne sy luer av gamle t-skjorter og gensere i tillegg til å ta med seg egne klær som trengte reparasjon. 

Sy- og kostymeverksted: Her kunne besøkende lage (relativt enkle) Halloween-kostymer til både barn og voksne som f.eks en enkel kappe eller lignende, gjerne med assistanse fra frivillige .

Halloween: Mange besøkende og gode tilbakemeldinger. Kjekt å samarbeide med Sydnes Fritidsklubb samt med Trikkehallen for første gang - i tillegg til dyktige foreldregruppen og Hulen selvfølgelig!

Barnas juleverksted: I samarbeid med foreldregruppen fra skolen inviterte vi til juleverksted hvor barna kunne lære seg å sy julepynt av brukte stoffrester eller lage julekort og annen pynt til å henge på treet til lystenningsfesten i Welhavens gate. 

Julelunsj: For første gang og som et prøveprosjekt, samarbeidet vi med Redd Barna om en julelunsj for barnefamilier på julaften fra kl 12.00-14.00 på klubbhuset til Djerv. Det var ca 30 påmeldte fordelt på syv familier. Vi bestilte catering, hadde gaver og en lekekrok. Det var et veldig fint arrangement som vi gjerne vil fortsette med, men i et større format og med flere samarbeidspartnere. 

Frivilligtimer og besøkende:


Frivillige/praksis

Besøkende i mnd

Besøkende i året

Zumba


80

800

Bruktbutikk

1850

160

1800

Klatring

170

50

350

Folkeverksted

240

20

200

Halloween

50


500

Sykkelverksted

100

20

150

Barn 5-7 trinn

70

60

250

Barn med foreldre 1-4 trinn

60

20

150

Besøks- og turvenn

140


140

Yoga


80

800

Teatergaten kafe

200

40

400

Møhlenprisdag



300

TV-aksjonen

100


60

Juleverksted

10


30

Julelunsj

10


30

Styrearbeid

90



Totalt

3090

530

5960


Møtevirksomhet

18 januar hadde vi ekstraordinært årsmøte for å etablere den nye foreningen. I mars godkjente interimstyret årsregnskap for 2021 og budsjett for 2022. Årsmøtet i den nye foreningen ble holdt i mai hvor vi også hadde en gjennomgang av dette. Gjennom året har Frivilligsentralen hatt flere digitale og fysiske møter med andre frivilligsentraler i Bergen, blant annet for å diskutere sykkelturen og frivilligåret 2022 samt den nye forskriften for frivilligsentraler som ble fremlagt av Kulturdepartementet. Daglig leder var også på nettverksledersamling i Oslo i mai. Utover dette deltok vi på møtet i Frivillighetsutvalget i april og september hvor vi blant presenterte utfordringen med driftsmidlene ovenfor byrådslederne, samt på utvalgsmøtet til Helse-og sosial i oktober og utvalgsmøtet til Finans, kultur og næring i november. 

Markedsføring

Facebooksiden er vår hovedkanal for markedsføring. Vi ser at vi når ut til mange flere når vi bare betaler litt for å spre postene til en målgruppe i nærområdet, men det er selvfølgelig mange i nærmiljøet som ikke er på Facebook og dermed ikke får med seg informasjonen. Derfor er plakater i nærmiljøet også viktig i tillegg til et godt samarbeid med skolen som kan videreformidle  informasjon. Samtidig kan det være nyttig å bruke andre kanaler i sosiale medier, noe vi legger opp til i 2023. I tillegg er bruktbutikken en fin arena for å synliggjøre våre tilbud. Møhlenprisdag og Frivilligtorget var også fine muligheter synliggjøre seg.

Drift og økonomi

I 2022 fikk Møllaren Frivilligsentral totalt 681 000 kr i driftsmidler til en 100 % stilling og administrasjonsutgifter. Vi fikk også støtte fra kommunen til oppstarten av fritidstilbudet for barn på 1-7 trinn samt reparasjonsverksted på totalt 22.000 kr. Utover dette fikk vi innvilget totalt 58.000 fra Fana Sparebank, Gjensidigestiftelsen og Rieberfondene til fritidstilbud for barn, videreutvikling av klatretilbudet og Halloween. Frivilligsentralen mottok foruten dette en en gave på 15.000 kr fra en privatperson. Det bidro blant annet til at Frivilligsentralen kunne videreføre zumbaen gjennom hele året da vi ikke hadde fått innvilget egne prosjektmidler til dette formålet.

Frivilligsentralen har god økonomi til tross for negativt driftsresultatet på - 9563. Resultatet skyldes at frivilligsentralen fikk en del midler/inntekter i 2021 som ble brukt/kostnadsført i 2022. Etter styrets oppfatning gir det fremlagte årsregnskap et korrekt uttrykk for resultat og formålsoppnåelse i 2022, og den økonomiske stillingen ved årsskiftet. Utover det som fremgår av det vedlagte, kjenner ikke styret til andre forhold vedrørende organisasjonens drift som skulle vært tatt med i regnskapet. Det har heller ikke inntruffet hendelser av betydning etter årsskiftet som påvirker resultatet og organisasjonens stilling (foruten at vi har fått en nødvendig økning i driftsmidler for 2023 og årene fremover). 

Styret ønsker å takke følgende

Bergen kommune for tilskudd til drift i tillegg til Etat for Bygg og Bolig som var positive til å finansiere oppgraderingen av klatreveggen, Etat for Boligforvaltning for lån av lokalet  til bruktbutikken vår og til Etat for Kultur for støtte til øvrige kulturaktiviteter og ikke minst for støtte  i prosessen hvor vi jobbet politisk for å få til en økning i driftsmidlene til Bergens ideelle frivilligsentraler.  En stor takk rettes også til politikere som var lyttende i dette arbeidet og bidro til å gi frivilligsentralene et nødvendig økonomisk løft i årene fremover. Takk til Gjensidigestiftelsen, Fana Sparebank og Rieberfondene for viktige og velbrukte midler til aktivitet i nærområdet - og ikke minst for en generøs gave fra en privatperson som startet en innsamling i forbindelse med bursdagen sin og donerte til sentralen. 

En stor takk rettes også til sentralens tidligere eiere som bidro i omorganiseringen av frivilligsentralen i begynnelsen av året hvilket vil være av stor betydning for sentralens drift i årene fremover samt alle samarbeidspartnere i forskjellige nettverk og på samarbeidsaktiviteter.  

Den aller største takken går til alle våre utrolige frivillige som bruker av sin tid for å skape så mye aktivitet og glede både for besøkende, nærmiljøet og samarbeidspartnere. Uten dere ville det verken hvert bruktbutikk, lørdagsklatring, folkeverksted, sykkelverksted, fritidstilbud for barn etter skoletid, Møhlenprisdag, Halloween, TV-aksjonen, juleverksted eller andre spennende aktiviteter. Frivilligsentralen er ingenting uten dere! 


2024 © Møllaren Frivilligsentral