Årsmelding 2024

Nysgjerrig på hva Frivilligsentralen egentlig driver med?

Innledning 

Årsmeldingen viser at aktiviteten ved sentralen har vært høy med faste aktiviteter som zumba, yoga, pilates, folkeverksted, klatring, sykkelverksted, bruktbutikk, nabo- og generasjonsmåltid, teatergaten kafe, besøksvenn i tillegg til plante - og sykkeldag, Sommerdag i Parken, ferie for barnefamilier, Møhlenprisdag, TV-aksjonen, halloween, seniorball, juleverksted og julelunsj samt igangsetting av nytt ungdomstilbud. Det har altså blitt lagt ned mye allsidig frivillig arbeid for Frivilligsentralen og nærmiljøet i 2024 også hvor antall frivilligtimer for sentralens aktiviteter utgjør i løpet av året ca 2600 timer, mens antall besøkende ved sentralen anslås å være ca 7200. 

Hovedmålsetning 

Møllaren Frivilligsentral har som formål å styrke og fremme den frivillige innsatsen i nærområdet samt være en tilrettelegger for gode møteplasser som drives ut fra lokale forutsetninger og behov. Samtidig er sentralen et bindeledd mellom frivillige ildsjeler, lag/foreninger og det offentlige. 

Frivilligsentralen er åpen for alle, og jobber for å inkludere alle som har lyst til å delta i ulike former for frivillig arbeid. Aktivitetene våre utvikles av menneskene som er tilknyttet sentralen. Medvirkning i våre tiltak er essensielt. Frivilligsentralen er videre en tilrettelegger for læring hos enkeltpersoner og grupper samt en trygg og inkluderende møteplass. 

Organisering og medlemmer 

Møllaren Frivilligsentral er organisert som en forening, har et ikke-kommersielt formål og er livssyns- og partipolitisk nøytral. Alle som er registrert som frivillige hos Møllaren frivilligsentral kvalifiserer til medlemskap i Møllaren frivilligsentral og har stemmerett ved årsmøtet som er Frivilligsentralens øverste organ. 

Styret ble valgt på årsmøtet i mars med Vigleik Mathisen som styreleder, styremedlem Sucdi Hassan Maxamud, Hilde Holdhus, Kristin Svartveit og Mona Omar samt varamedlem Bjørn Helge Gundersen, Johannes Eidem og Ida Fauskanger. Daglig leder Anne-Lene Rasmussen er ansatt i en 100 % stilling. Sentralen leier kontorlokale av Bergenhus og Årstad kulturkontor på Vitalitetsenteret, Wolffs gate 12, Bergen sentrum. 

Det har ikke forekommet skader eller ulykker på arbeidsplassen. 

Praksisplass 

Frivilligsentralen var praksisplass for 12 studenter fra Høyskolen i tillegg til 35 ungdomsskoleelever som tar faget “innsats for andre” på  Rothaugen og St. Paul samt elever på St.Paul Gymnas. Elevene har vært tur-og besøksvenn eller vært med i bruktbutikken og på folkeverkstedet. Her er noe av det folkehelsestudentene rapporterer om: 

“Gjennom praksisperioden har vi fått mye innblikk i hvordan en organisasjon i frivillig sektor fungerer, både positive og utfordringer. Vi har fått vite hva som skal til for at tilbud skal kunne gjennomføres og opprettholdes, og hvor mange timer med frivillige arbeid det ligger bak aktivitetene organisasjonen har. "I relasjon til innholdet i undervisningen i emne FHA 1012, så vi hvordan en frivillig organisasjon fungerer i praksis.”

“Under praksis hadde vi som oppgave å skrive et utkast til en søknad. Anne-Lene ønsket at vi skulle bruke kunnskapen vi hadde om kosthold og kosthold som en sosial arena til å skrive et utkast som hun kunne bruke til å skrive en endelig søknad om midler til et ungdomstilbud som skal starte opp. I forbindelse med ungdomstilbudet og søknaden trengtes det også et budsjett for hvor mye en måtte søke om. Det ble funnet forslag til enkel mat som ungdommene kan lage og skrevet et ca. budsjett på det.

“I løpet av praksisperioden fikk vi mulighet til å hjelpe til med å lage puter og putetrekk fra start til slutt. Senteret har donert mange stoffer og lederen håpet at hun kunne ta stoffet i god bruk. Det nye ungdomshuset donert av kommunen er en tom plass som trenger møblering. Vi kom på ideen om å lage sofaer med paller donert til senteret for å skape en sitteplass som vil være unik for senteret. Vi startet også med veggtepper som skal lages av ulike stoffer som finnes blant de donerte. Prosjektet er fortsatt i aktualisering av stadiet og håper å fortsette frivilligheten for å se prosjektet til målstreken.”

“Noe av det vi gjorde i praksisperioden hos Møllaren frivilligsentral var å utvikle et nytt tilbud. Kvinner er av majoriteten som deltar i de eksisterende tilbudene til organisasjonen, derfor var det et ønske fra daglig leder at vi skulle prøve å utvikle et tilbud som kunne få høyere deltakelse fra menn. Vi startet med dette prosjektet første dagen i praksis, hvor vi begynte med idemyldring for hvilke aktiviteter som kan fungere. Til å begynne skrev vi ned ideer for tiltak og etter hvert plukket vi ut realistiske ideer. Det var noen faktorer vi tok for oss i prosessen med å utvikle tiltaket. Dette inkluderer hvilke type aktiviteter som er gjennomførbart, hvordan nå ut til menn og økonomiske ressurser som kreves. Vi valgte å skape det vi kaller for “quiz orientering”. 

Nye praksisstudenter som kom i mai valgte å videreutvikle aktiviteten “quiz orientering” og inkludere beboere på Johannessenteret. Her er noe av det de rapporterer om:

“En utfordring vi møtte på under gjennomføringen av tiltaket vårt var at noen eldre deltakerne trengte mye motivering og oppmuntring for å delta. Da vi hentet beboere fra en omsorgsbolig for å delta, ønsket en av dem å snu før vi kom bort til aktiviteten. Hun fortalte at hun var i tvil om egen evne til å gjennomføre aktiviteten. Etter mye oppmuntring fra oss ble hun likevel med og endte opp med å gjennomføre quizen og vinne førstepremien. Etterpå var hun i svært godt humør og fortalte at hun hadde hatt det utrolig hyggelig og var positivt overrasket over hvor bra hun gjorde det.”

“Arbeidsoppgavene har gitt innsikt til hvilke utfordringer som er i det lokale samfunnet. Vi fikk oppgaver som skal bidra til å skape sosiale møteplasser og styrke sosial bærekraft. Frivillig arbeid fremmer sosial inkludering i nærmiljøet ved å bygge nettverk og skape en følelse av tilhørighet og fellesskap. Tilbudene til Møllaren frivilligsentral og arbeidsoppgavene vi har gjort, jobber mot å nå FNs bærekraftsmål 3 og 10. Gjennom frivillighet forbedres kunnskapen om helse og tilbys støtte til å forbedre livskvalitet og helse, som Mål 3 har i fokus. Mål 10 omfatter reduksjon av ulikheter.”

Frivillige, aktiviteter og arrangementer: 

Pop-Up-Bruktbutikk: Det har vært mange som har benyttet seg av butikken gjennom året og det har vært mye klær i omløp. Det er betydningsfullt for miljøet og ikke minst for mange barnefamilier og andre både på Møhlenpris og Bergen for øvrig som bruker butikken jevnlig hvor det er et stort utvalg med klær til både barn og voksne som koster mellom 10-50 kr i tillegg til at vi har en generøs gratiskrok. 

Zumba: Denne populære aktiviteten har vi vært så heldig å kunne tilby siden februar 2022 med en dyktig instruktør som også har god erfaring med deltakere som har med seg barn på timene av ulike grunner. Tilbakemeldingene generelt er at aktiviteten er fin fordi den gir en opplevelse av samhold samtidig som det er en fin mulighet til å bli bedre kjent med andre i nærområdet som man kanskje ikke ville ha blitt kjent med ellers. I tillegg til at det er veldig god trening. 

Lørdagsklatring: Tilbudet er annenhver lørdag og er veldig populært blant barnefamilier. Til denne aktiviteten er det ca 20 frivillige i sving for å få tilbudet til å gå rundt. Sikkerhet er naturligvis viktig og alle har enten Topptau - eller Brattkort. Det er minst fire frivillige på hver vakt.  

Folkeverksted: Her kan besøkende sy, reparere klær, strikke, karde og spinne garn med både tradisjonelle og elektroniske rokker (eller med håndtein selvfølgelig). Frivillige setter frem utstyr og kan hjelpe til med å komme i gang. På høsten byttet vi navn til Søm & Sånt. Da arrangerte de frivillige også workshop i omsøm som var populært blant både barn og voksne. I vår hadde de også en populær workshop med å sy bærenett.

Sykkelverksted: Sykkelverkstedet har vært greit besøkt fra april-september. Tilbudet har vært åpen ca én gang i måneden hvor det i all hovedsak er en frivillig som holder hjulene i gang. 

Nabo - og generasjonsmåltid: Et samarbeidsprosjekt mellom Sydneshalvøyen kulturhistoriske lag og Møllaren Frivilligsentral hvor vi én mandag i måneden inviterer til et måltid for både store & små i nabolaget. Her legges det opp til både tegning og brettspill i tillegg til at vi spiser sammen.  

Tur og besøksvenn: Siden mai har elever fra St.Paul Gymnas som tar faget “innsats for andre” gått på tur med beboere på Johannessenteret annenhver tirsdag. Praksisstudenter fra HVL var også tur- og besøksvenn fra mars til mai i tillegg til ungdomsskoleelever fra Rothaugen og St.Paul Gymnas. 

Sykkel- og plantedag: FAU inviterte til samarbeid og ønsket at frivilligsentralen skulle arrangere sykkelverksted denne dagen.  Flere var innom og var glade for både tilbudet og kjekt arrangementet.

Løvstakkdagene: Løvstakken Frivilligsentral inviterte Møllaren til å bli med og ha sykkelverksted på dette populære arrangementet. Flere var innom og var glade for tilbudet. 

Ferietilbud for barnefamilier: I slutten av juni fikk Frivilligsentralen beskjed fra kommunen om at byrådet ville gi 33.000 kr til hver frivilligsentral i Bergen for å kunne bidra til et ferietilbud for alle. Selv om det var litt kort varsel med tanke på koordinering, kom midlene til god nytte på tampen av sommeren til blant annet en helgetur til Øygarden hvor syv barnefamilier deltok. Det var en veldig fin opplevelse hvor det var mye lek, aktivitet, tur i båt og god mat og tilbakemeldingen er at dette er ønskelig å gjøre igjen. 

Sommerdag i Parken: Sammen med Møhlenpris Velforening, SK Djerv, SKL, Somalisk kvinneforening, Møhlenpris skolekorps, Amatørkulturådet og Bergenhus og Årstad kulturkontor, arrangerte vi i juni en opplevelsesrik dag for både store og små i Nygårdsparken. Det var flere musikalske innslag, dans, god mat og mye lek og moro blant annet med legobygging og ansiktsmaling. 

Møhlenprisdag: I samarbeid med organisasjonene nevnt ovenfor, arrangerte vi i september en flott dag for både store og små på Møhlenpris. Grunnet mye regn trakk vi inn på Vitalitetsenteret, hvor det blant annet var teaterforestilling, pianokonsert, ansiktsmaling, tegnekrok og deilig mat og drikke. 

Funiform:  Møhlenpris skolekorps inviterte til samarbeid angående et gøyalt uniformsprosjekt. De hadde fått støtte fra Sparebanken Vest, og Viktoria Aksnes designet uniformskappe. Det ble laget en oppskrift på hvordan sy kappen, slik at engasjerte, kreative foreldre og barn kunne bli med og sy. Fire frivillige fra folkeverkstedet deltok inn i prosjektet og la ned en stor innsats for å ferdigstille kappene, noe alle synes var veldig kjekt å være med på.  

TV-aksjonen: Årets TV-aksjon gikk til Barnekreftforeningen. Det var fem frivillige som ble med på aksjonsdagen og utleverte bøsser og annet materiell samt kake og kaffe når de kom tilbake -  i tillegg til å kjøre bøssene til banken etter innsamlingen. 

Sy- og kostymeverksted: Her kunne besøkende lage (relativt enkle) Halloween-kostymer til både barn og voksne som f.eks en enkel kappe eller lignende, gjerne med assistanse fra frivillige . 

Halloween: For andre gang arrangerte vi det på Omnibus/Møhlenpris skole, noe som ble veldig bra. FAU stilte med ca 12 frivillige som hadde ansvar for sikkerhet og informasjon, køsystem og utlevering av snop. Frivillige fra Sydnes Fritidsklubb bidro i underholdningen som monstre. Halloween-trikken var veldig populær og tilbakemeldingen på underholdningen fra Tidsreiser var også god.

Ungdomsklubb: Etter tilbakemelding fra elever på Rothaugen og St. Paul ungdomsskole, testet vi i høst ut et prøveprosjekt hvor vi hadde ungdomsklubb i det nye lokalet på Sydnes en søndag i måneden basert på frivillig innsats fra elever på St.Paul Gymnas. Vi hadde informert ungdom om tilbudet på Rothaugen ungdomsskole og St.Paul.

Kunstverksted for ungdom: Sammen med den kjente gatekunstneren RC malte syv ungdommer i alderen 13-16 år, to vegger i det nye lokalet på Sydnes som Frivilligsentralen får låne av kommunen. Tilbakemeldingen var at det var skikkelig gøy å være med på og resultatet var to kreativt dekorerte vegger som passer godt inn i en fritidsklubb.   

Barnas juleverksted: I samarbeid med foreldregruppen fra skolen inviterte vi til juleverksted hvor barna kunne lære seg å sy julepynt av brukte stoffrester eller lage julekort og annen pynt til å henge på treet i Welhavens gate. 

Julelunsj: I 2022 arrangerte Frivilligsentralen i samarbeid med Redd Barna, en julelunsj for barnefamilier på julaften på klubbhuset til Djerv hvor det var ca 30 påmeldte fordelt på syv familier. Vi var enige om at det var et fint tiltak som flere av byens barnefamilier kunne ha behov for, samtidig som at Redd Barna ville ta hovedansvar for arrangementet, inkludert finansiering. Sammen med Robin Hood-huset, Bergenhus og Årstad Kulturkontor og Ny Krohnborg Kultursenter, inviterte vi året etter 300 besøkende til gratis julelunsj og underholdning. I 2024 var det også ca 300 deltakere til stede og 40 dyktige frivillige som sørget for at både velkomsten, matserveringen, lekingen og ryddingen gikk fint for seg. Ordfører Marit Warncke kom innom i starten av arrangementet og hilste på besøkende, noe mange synes var stor stas. BT skrev også en fin artikkel. 

Frivillitimer og besøkende:

    

Møtevirksomhet 

Styret har hatt tre møter gjennom året, samt et overlappmøte mellom avtroppende og påtroppende styreleder. Årsmøtet ble holdt i mars. Videre gjennom året har Frivilligsentralen hatt flere møter med andre frivilligsentraler i Bergen og med Frivillighetsutvalget hvor vi blant annet har samtalet med Byråd Reidar Digranes om budsjettkutt. Daglig leder var også i Oslo på Norges Frivilligsentraler sitt landsmøte og fagsamling i april.

På møtet for Utvalg for finans, kultur og næring i november, holdt Møllaren og Åsane Frivilligsentral et innlegg på vegne av alle frivilligsentralene i Bergen for å uttrykke vår bekymring for hvordan en evt nedleggelse/omorganisering vil berøre lag/foreninger, amatørkulturen og frivilligheten i bydelene. 

Markedsføring 

Facebooksiden er vår hovedkanal for markedsføring i tillegg til plakater. Mange i nærmiljøet er ikke på Facebook, så plakater og et godt samarbeid med skolen som kan videreformidle informasjon er viktig. I tillegg er bruktbutikken en fin arena for å synliggjøre våre tilbud, men vi ser at det ville vært en fordel om det var noen oppslagstavler i gaten hvor det var mulig å få henge opp plakater. Praksisstudenter laget i vår en ny og fin plakat som synliggjør bredden i aktivitetene våre. Vi laget to store eksemplarer som vi bruker i to gatebukker, en utenfor Vitalitetsenteret og en utenfor bruktbutikken i åpningstiden. 

Drift og økonomi 

I 2024 mottok Møllaren Frivilligsentral totalt 907.369 kr i driftsmidler (inkludert en tilleggsbevilgning) til en 100 % stilling og administrasjonsutgifter. Vi fikk også støtte fra kommunen til Sommerdag i Parken, nabo - og generasjonsmåltid, halloween, seniorball og til ferietilbud for barn og unge på totalt 65.333 kr. I tillegg kunne Frivilligsentralen for andre gang søke om momskompensasjon og fikk dermed på slutten av året 86.098 kr som kan brukes til aktivitet og drift i 2025. Foruten dette bidro bruktbutikken til 40.360 kr i inntekter, noe har vært med å dekke utgifter til ulike aktiviteter og arrangementer, blant annet Zumba, Møhlenprisdag, Halloween og Seniorball. Bergen kommune v/Etat for Boligforvaltning støttet med 25.000 kr til oppussing av nytt lokale som skal brukes til blant annet ungdomsklubb.

Frivilligsentralen har god økonomi og et driftsresultat på 73.100 kr. Etter styrets oppfatning gir det fremlagte årsregnskapet et korrekt uttrykk for resultat og formålsoppnåelse i 2024, og den økonomiske stillingen ved årsskiftet. 

Utover det som fremgår av det vedlagte, kjenner ikke styret til andre forhold vedrørende organisasjonens drift som skulle vært tatt med i regnskapet. Det har heller ikke inntruffet hendelser av betydning etter årsskiftet som påvirker resultatet og organisasjonens stilling.

Styret ønsker å takke følgende 

Bergen kommune for tilskudd til drift, Etat for Boligforvaltning for lån av lokalet til bruktbutikken og ny fritidsklubb samt Etat for Kultur for støtte til øvrige kulturaktiviteter. Takk også til Bergenhus og Årstad kulturkontor for støtte til kulturinnslag på Seniorball. 

Takk til praksisstudenter fra HVL, praksiselever fra Rothaugen og St.Paul ungdomsskole samt St.Paul Gymnas for all kunnskap, innsats og engasjement som legges ned i våre aktiviteter. Det er en stor ressurs for Frivilligsentralen!

Den aller største takken går til alle våre utrolige frivillige som bruker av sin tid for å skape så mye aktivitet og glede både for besøkende, nærmiljøet og samarbeidspartnere. Uten dere ville det verken vært bruktbutikk, lørdagsklatring, pilates, yoga, folkeverksted, sykkelverksted, leksehjelp, nabo - og generasjonsmåltid, Møhlenprisdag, Halloween, TV-aksjone

2025 © Møllaren Frivilligsentral